Give me doubt so I can see my neighbor as myself
Give me doubt so I can lay all my weapons on the ground
When the armor of God is too heavy for peace
Give me doubt, give me doubt

What be my courage now?
My shield from evil?
Love, be my courage now
I shall not fear

~ The Brilliance


Klik hier om het nummer te luisteren


Give us doubt. Het is misschien een beetje raar om te bidden om twijfel. Waarom zou je God daarom willen vragen? Is het niet veel beter om zeker te zijn van je zaak? Uit onszelf zijn we niet snel geneigd om twijfel toe te laten. We zoeken vaak bewust en onbewust informatie die bevestigt wat we al denken, en wanneer we tegenstrijdige informatie tegenkomen wimpelen we het snel af. Meneer Festinger noemt dit een confirmation bias.

We zijn bevooroordeeld in het verwerken van informatie en het zoeken naar informatie. Vooroordelen ontstaan door onze opvoeding, door de context waarin we leven. Wat voor de ene persoon normaal is, is voor een ander niet normaal. In de ene cultuur is men stipt op tijd, in een ander land is het normaal om een siësta te houden en in een ander gezin is het normaal om de lunch van broodplankjes te eten. De bril waarmee wij de wereld in kijken is per definitie gekleurd. Objectief kijken kunnen we niet goed.

Twijfel is iets naars wat we liever niet doen. Het schudt aan ons fundament en schopt onze heilige huisjes om. De schoenen van de ander voelen maar vreemd. Het toelaten van twijfel is daarom een moedige daad. Het is een stukje van je eigen comfort opgeven omwille van de ander. Omwille van het verbreden van je blik en het overwegen van standpunten die niet van jou zijn.

Ik denk dat het toelaten van twijfel ons betere mensen maakt. Het geeft je de mogelijkheid om een beter mens te worden. Om te groeien, te transformeren naar een betere versie van jezelf. Het verandert en verruimt onze kijk op de wereld en op onze medemens. Kunnen twijfelen is dan eigenlijk een voorrecht. Échte zekerheid hebben over hoe alles zit of hoort te zijn, kan immers ook niet. Alleen God weet precies hoe alles zit.


“Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.” – 1 Korintiërs 13: 12-13

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *