Lieve allemaal, ik heb een leuk nieuwtje. In november heb ik twee eigen nummers opgenomen in de studio van Jaap Kramer en de eerste komt volgende week vrijdag uit! Het leek me leuk om vóór de release wat meer te vertellen over het ontstaan van mijn eerste single: ‘Dit Ben Ik’

In september 2019 heb ik meegedaan aan een theatercursus met ongeveer tien andere mensen onder leiding van Emiel Lafeber. Hierin stond het geloven in jezelf en het opkomen voor jezelf centraal zodat je met zelfvertrouwen in de wereld kan staan en je plek in durft te nemen. We sloten de cursus af met een eindpresentatie waarin we de verschillende oefeningen en opdrachten die we in de voorgaande weken hadden gedaan lieten zien aan een publiek van bekenden. Één van die opdrachten was met name erg intens. Ik zal de oefening niet volledig verklappen, maar de kern van de oefening was dat je in je eentje voor de groep moest, staan, volledig in stilte, en dat je je in alle kwetsbaarheid liet bekijken door de mensen die voor je zaten. Het klinkt misschien simpel, maar het vergt veel moed en kwetsbaarheid om dit te doen. De opdracht sloot je af door te zeggen: “Dit ben ik.”. Daar ontstond mijn inspiratie voor het schrijven van dit nummer, die ik bij deze eindpresentatie ook ter gehore heb gebracht. Een zelfgeschreven nummer zingen voor een publiek was voor mij gek genoeg minder spannend dat het doen van de opdracht zelf…

Dit is niet het eerste nummer dat ik zelf heb geschreven. Mijn muzikale avontuur begon eigenlijk het jaar ervoor, toen ik mijn eerste ukelele kocht. Het was het tweede jaar dat ik in de band van Navigators Leeuwarden zong. Ik merkte dat ik muziek maken mistte en dat ik eigenlijk wel weer een muziekinstrument wilde gaan bespelen. Vroeger speelde ik altijd piano, maar voor een student die op kamers woont is een piano niet het meest handige instrument. Daarom overwoog ik om een gitaar te kopen, maar die bleken duurder dan gedacht. Bovendien vond ik het ook een spannende aankoop omdat ik niet zeker wist of ik wel rechtshandig gitaar speelde. In mijn tienerjaren had een goeie vriend van mij me een keer een lesje gitaarspelen gegeven, en ik kan me nog goed herinneren hoe erg mijn hoofd vastliep toen hij de gitaar van me afpakte en hem omkeerde… Uiteindelijk besloot ik om voor twintig euro een gele ukelele (genaamd: ukegele) te kopen, en ik bleek inderdaad linkshandig te spelen. Zo leerde ik mezelf in mijn vrije tijd met de hulp van YouTube hoe ik ukelele moest spelen, en ik vond het fantastisch. Na ongeveer een half jaar kocht ik daarom mijn mooie ukelele van ebbenhout, waarmee ik ‘Dit Ben Ik’ heb gespeeld.

Het zelf schrijven van de liedjes begon toen Marije van der Heide, docente van de dansgroep waar ik danste, ons uitdaagde om aan de slag te gaan met een creatieve vorm waar we nog niet zo bekend mee waren, of die we nog niet eerder aan hadden aangedurfd. Ik wist het meteen: “Oh nee! Ik moet een liedje schrijven…!” Zo schreef ik mijn eerste nummer: ‘Geborgen’. In hetzelfde jaar begon ik aan mijn derdejaars stage. Vanuit school kregen we de opdracht om bij elke opdracht zelf een criterium te verzinnen waar we op getoetst zouden worden. Ik besloot om mezelf uit te dagen en me verder te ontwikkelen in het schrijven van liedjes en het spelen van mijn ukelele door bij elke schoolopdracht een liedje te schrijven gerelateerd aan de inhoud van de opdracht of aan mijn proces tijdens de opdracht. Ook bracht ik samen met mijn vriend zelfgeschreven teksten op bestaande liedjes ten gehore op verschillende bruiloften van onze vrienden.

En nu sta ik hier! Na keer op keer uit mijn comfortzone te zijn gestapt, de uitdaging aan te zijn gegaan met mezelf en mijn angsten (voor zover mogelijk) opzij te zetten, kan ik trots zeggen dat mijn eerste single ‘Dit Ben Ik’ volgende week op Spotify verschijnt! Spoedig zal ook mijn tweede single ‘Survival Guide for the Soul’ gereleased worden, maar daarover later meer. Voor nu neem ik jullie graag mee in mijn enthousiasme, en hoop ik dat jullie net zo uitzien naar de release als ik!

Jaap Kramer, bedankt voor de goede zorgen, voor het mixen van de muziek en voor het toevoegen van extra instrumenten aan de nummers. Zonder jou was dit niet mogelijk!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *